Vårens vinlåda

1070:- (6 flaskor)Vårens vinlåda innehåller som alltid ekologiska och biodynamiska viner från småskaliga vinbönder.

Låt oss börja med två röda viner från Frankrike. Den första är en sammetslen malbec från en biodynamisk vingård i Cahors. Det andra vinet är en aptitretande mondeuse från kalkrik jordmån i alpregionen Savoie. Från Andalusien kommer en komplex och biodynamisk lemberger som odlas på knappa hektaren och som långsamt fått mogna i små ekfat. Det sista röda vinet är ett mineralrikt rött, lagrat på stora ekfat, från en brant vingård i Friulien nära gränsen till Slovenien.

De två vita vinerna är båda kära bekantskaper. Den ena är en komplex weissburgunder från den vildvuxna regionen Steiermark i Österrike och som legat länge på jästfällning i små ekfat. Det andra vita vinet är ett smakrikt vitt som odlats biodynamiskt på cirka hektaren i Toscana.

1. Acinipo 2015, Bodegas F. Schatz (Andalusien)

2. Le Combal 2016, Domaine Cosse Maisonneuve (Cahors)

3. Mondeuse Terre Rouges 2019, Domaine Jean Francois Quenard (Savoie)

4. Frank 2018, Marco Sara (Friulien)

5. Sand & Kalk 2019, Herrenhof-Lamprecht (Steiermark)

6. Bianco 2018, Fabbrica di San Martino (Toscana)

Vinbönderna

Det här är eldsjälarna bakom vårens vinlåda. Hårt arbetande vinbönder som tillämpar ekologiska eller biodynamiska metoder. Vinerna framställs med en liten dos svavel som enda tillsats.


1. Friedrich Schatz

Friedrich Schatz viner slutar aldrig att fascinera oss. Friedrich är från Tyskland men flyttade som artonåring till den sydspanska vinregion Ronda. I bagaget hade han med sig en bunt rankor lemberger. De odlas nu biodynamiskt på hög höjd och vinet framställs helt utan svavel. Nu presenterar vi Friedrichs unika vin för tredje gången!

2. Mathieu Cosse & Catherine Maisonneuve

Vingårdarna i Cahors är några av de äldsta i Frankrike. Här tog den före detta rugbyspelaren Matthieu Cosse och hans fru Catherine Maisonneuve över en liten vingård. Paret odlar biodynamiskt och den skonsamma framställningen ger delikata viner snarare än kraftfulla, som annars är synonymt med regionen.


3. Jean Francois Quenard

De franska alpvinerna från Savoie är mycket spännande att upptäcka. Lokala  druvor och ett svalt klimat ger viner  med alldeles egna uttryck. Här bland  snöklädda toppar hittade vi det lilla  familjeföretaget Quénard, som odlar  ekologiskt i de kalkrika sluttningarna. Deras aptitretande mondeuse har vi  med i lådan för allra första gången.

4. Marco Sara

Marco Sara odlar mycket småskaligt bland skogspartier i Friuliens gröna och vildvuxna landskap. Regionens vita viner är mest omtalade men här finns också röda viner som är spännande att upptäcka. Här kommer ett utmärkt exempel med en total produktion på bara ett par tusen flaskor.


5. Gottfried Lamprecht

Vår plan var att besöka den unga vinbonden Gottfried Lamprecht i samband med vårens vinresa till Steiermark – Österrikes “gröna hjärta”. Men vinresan fick såklart ställas in på grund av coronan. Vi gläder oss ändå åt en ny årgång av Gottfrieds ambitiösa weissburgunder. Här snackar vi småskalig ekologisk odling och lång lagring på jästfällning i ekfat.

6. Giuseppe Ferrua

Fabbrica di San Martino är en biodynamisk oas strax utanför staden Lucca i Toscana. På gården samsas vinrankorna, som växer på knappa två hektar, med frukt- och olivträd samt boskap. Giuseppe Ferrua driver gården och vi tar tacksamt emot den lilla produktionen av autentiska viner.

Beställ Vinlådan