Sommarens vinlåda

1070:- (6 flaskor)I sommarens vinlåda presenterar vi både nya och bekanta vinodlare. Som alltid är vinerna ekologiska eller biodynamiska och kommer från småskaliga vinbönder.

Låt oss börja med två röda viner från Italien. Det ena kommer från Trentino och är ett komplext rött på mestadels cabernet sauvignon som har fått mogna långsamt på små ekfat. Det andra röda vinet är en aptitretande chianti på lokala druvor från ett av Toscanas mindre kända områden.

Det tredje röda vinet kommer från hög altitud i Katalonien och är en smakrik garnacha från gamla vinstockar. Det fjärde röda är en fruktig grolleau som odlas i Loire och framställs helt utan svavel.

Sommarens vita viner kommer båda i en frisk stil och passar till säsongens fräscha råvaror. Det ena är en biodynamisk riesling från cirka hektaren i Weinviertel, nära gränsen till Ungern. Det andra vita vinet är en småskalig garganega från kalkrik jordmån i Veneto.

1. Mercuria 2017, Castel Noarna (Trentino-Alto Adige)

2. Chianti Colli Aretini 2019, Paterna (Toscana)

3. Sentits Garnatxa 2015, Bodegas Puiggròs (Katalonien)

4. Un Été Partagé 2020, Laurent Saillard (Loire)

5. Riesling Velue 2020, Johannes Zillinger (Weinviertel)

6. Gagà 2019, Santa Colomba (Veneto)

Vinbönderna

Det här är eldsjälarna bakom sommarens vinlåda. Hårt arbetande vinbönder som tillämpar ekologiska eller biodynamiska metoder. Vinerna framställs med en liten dos svavel som enda tillsats.


1. Marco Zani

Trentinos landskap är mycket vackert och på håll syns världsarvet Dolomiterna med sina branta höga bergstoppar. Strax söder om medeltidsstaden Trento har Marco Zani sina ekologiska vingårdar på totalt sju hektar. Vingårdarna sluttar nerför den gamla borgen Castel Noarna som tillhör familjen och är daterad till romartiden. Från den svala källaren har vi hämtat hem ett nytt vin från Marco Zani.

2. Marco Scarpellini

Från Toscana kommer ett kärt återseende. Det ekologiska hippiekollektivet har även i år gett oss tillräckligt med flaskor av deras aptitretande Chianti. Formellt är farmen ett kooperativ. Men det fungerar inte helt efter gängse modeller. Medlemmarna är få till antalet och nästan helt självförsörjande – inga druvor köps in. En liten produktion autentiska viner exporteras till ett fåtal lyckliga importörer.


3. Josep Puiggros

Den som följt oss ett tag känner nog igen vinbonden Josep Puiggros. Han odlar ekologiskt i Katalonien på hög höjd i ett vackert vindpinat landskap. Här presenterar vi för första gången hans garnacha – från över åttio år gamla stockar – som långsamt fått mogna på små ekfat. Totala produktionen är cirka fyra tusen flaskor.

4. Laurent Saillard

Laurent Saillard är krögaren från Brooklyn som blev vinbonde i Loire. Vi har följt honom sedan starten och hans lilla produktion tar numera slut i ett nafs. Här presenterar vi hans senaste projekt. Helt utan tillsatser framställer Laurent ett vin på den lokala druvan grolleau som han hämtar från en ambitiös odlare ett par byar bort. Med nöd och näppe fick vi ihop tillräckligt med flaskor från hans första årgång.


5. Johannes Zillinger

Den som följt oss ett tag känner nog igen punkaren Johannes Zillinger. Han går sin egen väg i den ganska anonyma regionen Weinviertel i Österrike. Johannes framställer viner han själv vill dricka och vi tar tacksamt emot hans riesling som odlas småskaligt med biodynamiska metoder.

6. Marco Dani & Gianfranco Mistrorigo

På en liten kulle i den sömniga byn Sarego, strax öster om Verona, ligger den luggslitna 1700-talsvillan Villa Favorita. En gång om året trängs här naturvinsbönder med entusiaster från hela världen. Före coronan träffade vi eldsjälarna Gianfranco Mistrorigo och Marco Dani här. Deras viner, som råkade komma från grannbyn, väckte vårt intresse och två år senare har vi fått hem en första leverans.

Beställ Vinlådan