Sommarens vinlåda



Sommarens vinlåda bjuder på såväl nyheter som kära återseenden. Precis som förra året finns ett rosévin med. Men vi börjar med att presentera lådans tre röda viner. Det första röda vinet är en fruktig cuvée på mestadels carignan från gamla stockar i södra Frankrike. Det andra röda vinet är en smakrik refošk, odlad i närheten av Adriatiska havet och lagrad på små ekfat. Det tredje röda vinet är en komplex sangiovese odlad på hög höjd i Toscana och som har fått mogna på ett enda stort ekfat.

Förra sommarens rosé blev ett uppskattat inslag. I år följer vi upp med en frisk variant från biodynamiska odlingar på berget Rochusberg i Rheinhessen.

De två vita vinerna har båda en frisk stil som lämpar sig väl för säsongen. Det första är ofiltrerat, framställt av flera lokala druvsorter från Weinviertel och delvis lagrat på ekfat. Det andra har en aromatisk profil och består främst av sauvignon blanc, odlad i granitrik jordmån i Loire.

1. Coté Obscur 2023, Clos du Gravillas (Languedoc)

2. Refošk 2022, Vina Rojac (Istrien)

3. Sangiovese Montecucco 2020, Campi Nuovi (Toscana)

4. Rosé Trocken 2024, Weingut Riffel (Rheinhessen)

5. Safari 2023, Weingut Schödl (Weinviertel)

6. Epipapu 2023, Domaine des Brumes (Loire)

Vinbönderna

Det här är eldsjälarna bakom sommarens vinlåda. Hårt arbetande vinbönder som tillämpar ekologiska eller biodynamiska metoder. Vinerna framställs med en liten dos svavel som enda tillsats.


1. Nicole & John Bojanowski

Gravillas – sten på occitanska – blev namnet på ett nytt kapitel för John och Nicole Bojanowski som vinbönder i södra Frankrike. I det karga och steniga landskapet sköter det fransk-amerikanska paret odlingen nästan helt på egen hand. Med ekologiska metoder odlas den lokala stoltheten carignan – som det här vinet består mest av.

2. Uroš Rojac

För ett par år sedan arrangerade vi en vinresa till Istrien. Ett besök hos Uros Rojac, som håller till på den slovenska sidan av halvön, minns vi lite extra. Han är ekologisk pionjär och odlar den lokala stoltheten refošk i branta vingårdar nära Adriatiska havet. Efter lång och tålmodig väntan har vi nu fått hem det smakrika vinet.


3. Daniele Rosellini

Sangiovese ligger oss varmt om hjärtat. Det är en druva som lyckas med konststycket att förena det rustika med finess och djup. Den erfarna vinbonden Daniele Rossellini odlar Toscanas stolthet med biodynamiska metoder på hög höjd i Montecucco. Den här årgången har långsamt fått mogna på ett enda stort fat.

4. Erik & Carolin Riffel

Det strävsamma paret Carolin och Erik Riffel har vi följt i över ett decennium. I den ofta förbisedda regionen Rheinhessen låter de vinet tala för sig själv. Nu presenterar vi deras ambitiösa rosé för allra första gången. Druvorna odlas på berget Rochusberg i symbios med örter och blommor.


5. Mathias Schödl

Vi upptäckte de tre unga syskonen Schödls viner på en vinmässa i Köpenhamn – och har sedan dess följt dem med stor nyfikenhet. Leonhard, Mathias och Viktoria har nyligen tagit över familjens ekologiska vingård i Weinviertel och här presenterar vi deras somriga vin Safari för allra första gången.

6. Dorian & Lucie Herlem

I en liten vinbutik i Loire snubblade vi över vinerna från Lucie och Dorian Herlem. Det visade sig vara parets allra första årgång. Bakom den vackra etiketten målad i akvarell finns en mycket ambitiös satsning. Vi är glada att få vara med redan i början på deras resa som vinbönder i Anjou.

Beställ Vinlådan