Höstens vinlåda innehåller några helt nya viner och några gamla bekanta som vi särskilt gillar. Som alltid är vinerna ekologiska eller biodynamiska och kommer från småskaliga vinbönder.
Lådans röda viner representerar fyra länder. Låt oss börja i Italien. Från hög höjd i Toscana har vi hämtat hem en fatlagrad sangiovese. Nästa röda vin kommer från halvön Istrien i Slovenien och är en smakrik refosk som delvis lagrats på stora ekfat. Det tredje röda vinet kommer från södra Frankrike och består mestadels av grenache som odlats i en polykultur i Languedoc. Det sista röda vinet är en frisk lemberger från Württemberg i Tyskland som lagrats på små ekfat.
De två vita vinerna kommer i olika stilar. Den ena är en frisk altesse från branta vingårdar i den franska alpregionen Savoie. Det andra vita vinet är en smakrik rebula från en småskalig odling i Vipavadalen i Slovenien.
Det här är eldsjälarna bakom höstens vinlåda. Hårt arbetande vinbönder som tillämpar ekologiska eller biodynamiska metoder. Vinerna framställs med en liten dos svavel som enda tillsats.
Här kommer en ny årgång sangiovese från Daniele Rosselini. Han själv beskriver den som en av sina främsta. Vi är beredda att hålla med. Daniele odlar sin sangiovese på hög höjd i Montecucco, vid foten av det mäktiga berget Monte Amiata. Härifrån kommer svala vindar som ger hans viner en sällsynt fräschör.
Den högväxta Matej Zaro har spelat handboll på elitnivå. Nu ansvarar han för det lilla familjeföretaget – med anor från 1348! Familjens ekologiska vingårdar ligger ett stenkast från Sloveniens lilla kustremsa mot Adriatiska havet. Främst odlar han den lokala stoltheten refosk som det här vinet helt består av.
Julie Karsten är holländaren som blev vinbonde i södra Frankrike. Hennes côtes du rhône uppskattas i huvudstaden så vi är glada att vi fått ihop tillräckligt med flaskor. Detta enkla men ambitiösa vin kommer från en levande permakultur där vinrankor, växter och djur lever i symbios med varandra.
Det blåser nya vindar i den förbisedda regionen Württemberg. Vinområdet, som ligger runt den välbärgade staden Stuttgart, har länge dominerats av stora kooperativ. Idag blåser här nya vindar tack vare en handfull ambitiösa vinbönder som själva buteljerar vinerna. Ett bra exempel är de friska vinerna från bröderna Heinrich som vi här presenterar för första gången.
I norra Rhônedalen odlas syrah för nästan hela slanten. Småskaligt odlas här också lokala druvor för vita viner. Ett smakrikt exempel kommer från den unga vinbonden Jonathan Alméras. Han odlar biodynamiskt i den lilla appellationen Brézème – ett nästan bortglömt vinområde.
Vipavadalen i Slovenien är en kulinarisk kulturskatt. Här i sluttningarna finns vinodlingar daterade före romartiden. Den mäktiga vinden burja ger fräschör till vinerna och konserverar regionens berömda lufttorkade skinkor. Mycket småskaligt odlar Peter Stegovec den lokala druvan rebula som finns med i lådan för första gången.