Höstens vinlåda

1070:- (6 flaskor)I höstens vinlåda presenterar vi både nya och bekanta vinodlare. Som alltid är vinerna ekologiska eller biodynamiska och kommer från småskaliga vinbönder.

Låt oss börja med de två röda vinerna från Italien. Det ena vinet, som lagrats i ett enda stort ekfat, är en komplex sangiovese odlad på hög höjd i Toscana. Det andra röda vinet från Piemonte har en fruktig stil och de lokala druvorna har lagrats i en amfora.

Det tredje röda vinet är en aptitretande mondeuse från alpregionen Savoie i Frankrike. Det fjärde röda vinet är ett smakrikt rött från en biodynamisk odling i Slovenien som långsamt fått mogna på ekfat.

De två vita vinerna är båda friska och mineraldrivna i stilen. Det ena är en småskalig arneis från branta vingårdar i Roero i Piemonte. Det andra vita vinet är en weissburgunder från kalkrik jordmån i Pfalz som lagrats på stora ekfat.

1. Franapoggio 2018, Campinuovi (Toscana)

2. Il vino che non c’è, Poderi Cellario (Piemonte)

3. Les Taillis Mondeuse 2019, Domaine Saint-Germain (Savoie)

4. Retro Selection 2018, Guerila (Vipavska Dolina)

5. Arneis 2019, Vini Chiesa (Piemonte)

6. Weissburgunder vom Kalksten 2020, Weingut Seckinger (Pfalz)

Vinbönderna

Det här är eldsjälarna bakom höstens vinlåda. Hårt arbetande vinbönder som tillämpar ekologiska eller biodynamiska metoder. Vinerna framställs med en liten dos svavel som enda tillsats.


1. Daniele Rosellini

Daniele Rosselini har vi följt nästan sedan Vinlådan startade för elva år sedan. Han fokuserar på regionens stolthet sangiovese som odlas biodynamiskt på hög höjd i en ganska oupptäckt del av Toscana. Som ett tack för ett långt och troget samarbete har Daniele gett oss hans ”mini-riserva” som långsamt fått mogna i ett enda stort ekfat.

2. Fausto Cellario

Vinbonden Fausto Cellario går sin egen väg i den prestigefulla regionen Piemonte. Främst lägger han fokus på den underskattade och aptitretande druvan dolcetto. Ett spännande projekt är att väcka nytt liv i den bortglömda piemontesiska druvan doux d’henry. Dessa två lokala druvor framställer han med naturliga metoder i en amfora. Det här unika vinet finns med i lådan för första gången.


3. Raphaël Saint-Germain

De franska alpvinerna från Savoie är mycket spännande att upptäcka. Lokala druvor och ett svalt klimat ger viner med alldeles egna uttryck. Här bland snöklädda toppar upptäckte vi den ekologiska vinbonden Raphaël Saint-Germain. Hans småskaliga mondeuse finns med i lådan för allra första gången.

4. Zmago Petrič

Slovenien har en gedigen vinkultur – här finns odlingar från före romartiden. Efter andra världskriget var landet under kommunistisk regi och vinproduktionen styrdes centralt. Idag upplever Slovenien en vinrenässans. De flesta vinbönder arbetar mycket småskaligt. Zmago Petrič är en av landets biodynamiska profiler och här presenterar vi ett av hans smakrika viner.


5. Davide Chiesa

Den lokala druvan arneis upplever en renässans i den berömda regionen Piemonte. De skäggiga bröderna Davide och Daniele Chiesa förvaltar familjens traditioner och satsar helhjärtat på druvan. Den odlas på branta terrasser med ekologiska metoder i Roeros vildvuxna landskap.

6. Jonas, Philipp och Lukas Seckinger

De tre bröderna Jonas, Philipp och Lukas Seckinger är alla i tjugoårsåldern och del av en ny generation tyska vinbönder. De protesterar högljutt när det påstås att tyska viner är förutsägbara. Gemensam filosofi är noggrant arbete i vingården och lösa tyglar i källaren. I höstens låda finns brödernas weissburgunder från kalkrik jordmån i Pfalz och lagrats på stora ekfat.

Beställ Vinlådan