Vårens vinlåda

1070:- (6 flaskor)Vårens låda innehåller såväl nya som gamla bekantingar. Ett för oss nytt och intressant vinland, Ungern, hör till det nya. Som alltid är vinerna ekologiska eller biodynamiska och kommer från småskaliga vinbönder.

Vi börjar med lådans fyra röda viner. Från Italien har vi hämtat tre röda viner. Det ena är en fruktig syrah från Lago di Trasimeno i Umbrien. Det andra är en aptitretande refosco från branta terrasser i Friulien som lagrats i ett enda stort fat. Det tredje röda vinet kommer i en elegant stil från vulkanen Etna och är odlad på hög höjd i den svarta vulkaniska jordmånen. Det fjärde röda vinet är en frisk gamay från granitrik jordmån på berget Brouilly i Beaujolais.

De två vita vinerna kommer båda i en frisk och mineralrik stil. Det ena är en weissburgunder från branta vingårdar i Steiermark och som lagrats med sin jästfällning på neutrala ekfat. Det andra vita vinet är en sauvignon blanc från kalkrika vingårdar i Saint-Bris i Bourgogne.

1. Tiulla 2019, Madrevite (Umbrien)

2. Nostrano 2021, Marco Sara (Friulien)

3. Pistus Etna Rosso 2019, I Custodi (Sicilien)

4. La Baraquée Côte de Brouilly 2021, Domaine Les Roches Bleus (Beaujolais)

5. Sand & Kalk 2021, Herrenhof-Lamprecht (Steiermark)

6. La Valse Saint Bris 2019, Raphaëlle Guyot (Bourgogne)

Vinbönderna

Det här är eldsjälarna bakom vårens vinlåda. Hårt arbetande vinbönder som tillämpar ekologiska eller biodynamiska metoder. Vinerna framställs med en liten dos svavel som enda tillsats.


1. Nicola Chiucchiurlotto

Vi besökte Nicola Chiucchiurlotto i samband med höstens vinresa till Umbrien. Här bodde vi i en rustik villa på toppen av en kulle omgärdad av gamla olivträd. Från den lilla byn Bettona, med kvarlämningar från etruskerna, åkte vi nordväst mot den stora sjön Trasimeno där Nicola har sina ekologiska odlingar.

2. Marco Sara

Marco Sara odlar mycket småskaligt bland skogspartier i Friuliens gröna och vildvuxna landskap. Regionens vita viner är mest omtalade men här finns också röda viner som är spännande att upptäcka. Från ett enda stort ekfat kommer denna refosco – en lokal druva i Friulien som ligger oss varmt om hjärtat. Vi är mycket tacksamma att vi fått knycka nästan hela fatet.


3. Mario Paoluzi

Vi hälsade på Mario och hans lilla team i samband med höstens vinresa som arrangerades på Etna. Hela gänget bodde på en vackert restaurerad ”borgo” vid vulkanens fot bland väldoftande apelsinträd. I två minibussar klättrade vi uppför smala vägar för att utforska vulkanens vinbönder. Ett särskilt fint minne blev besöket på I Custodi som vi följt i många år.

4. Jonathan Buisson

Vår senaste upptäckt i Beaujolais känns extra skoj att presentera. Hit gick vår första vinresa när Vinlådan startade. Ett av besöken var hos den respekterade damen Nicole Chanrion i Côte-de-Brouilly. Ett stenkast från hennes vingårdar på berget Brouilly har vi tolv år senare lärt känna en representant för nästa generations vinbonde – Jonathan Buisson.


5. Gottfried Lamprecht

Här kommer ett kärt återseende från Steiermark. Gottfried Lamprecht är killen som går sin egen väg bland de gröna kullarna i södra Österrike. När andra odlar sauvignon blanc väljer den rebelliska vinbonden helt andra druvor. Till exempel weissburgunder som det här ambitiösa vinet består av och som långsamt fått mogna på ekfat.

6. Raphaëlle Guyot

Den unga vinbonden Raphaëlle Guyot väcker nytt liv i en ganska oupptäckt del av Bourgogne. Geografiskt ligger hennes pyttesmå vingårdar faktiskt närmare Loire. Vingårdarna tas om hand med biodynamiska metoder och är del av en polykultur. Här presenterar vi ett av hennes levande viner för allra första gången.

Beställ Vinlådan