Vinterns vinlåda

1070:- (6 flaskor)Vinterns låda innehåller flera nyheter från vinbönder vi nyligen lärt känna. Men också viner som vi särskilt gillar och därför återkommer med.

Låt oss börja med lådans röda viner som passar extra bra till den kalla årstiden. Från hög höjd i Toscana kommer ett aptitretande rött på mestadels sangiovese som lagrats på stora ekfat. Det andra röda vinet, som lagrats på små ekfat, kommer från en biodynamisk vingård i Veneto. Ett stenkast från Medelhavet i Katalonien kommer ett komplext rött på mestadels cabernet sauvignon som delvis lagrats på nya ekfat. Det sista röda vinet är ett fruktigt rött på mestadels grenache från terrasser i södra Rhone.

Lådans två vita viner är båda biodynamiska och kommer i olika stilar. Det ena är en smakrik vermentino från karg jordmån på norra Korsika. Det andra vita vinet är en frisk grüner veltliner från Weinviertel nära gränsen till Slovakien.

1. Giulianna 2021, Vallone di Cecione (Toscana)

2. Il More 2021, Santa Colomba (Veneto)

3. Terrer d'Aubert 2019, Vinyes del Terrer (Katalonien)

4. M'Arricriu 2022, Domaine de l'Agramante (Södra Rhône)

5. Le Bois du Cerf Vermentino 2022, Domaine Vico (Korsika)

6. Neuland Grüner Veltliner 2022, Herbert Zillinger (Weinviertel)

Vinbönderna

Det här är eldsjälarna bakom vinterns vinlåda. Hårt arbetande vinbönder som tillämpar ekologiska eller biodynamiska metoder. Vinerna framställs med en liten dos svavel som enda tillsats.


1. Francesco Anichini

Efter ett par års väntan har vi fått hem en leverans från Francesco Anichini. På ynka fyra hektar odlar han lokala druvor i Toscanas kulliga landskap. Här presenterar vi ett helt nytt vin på mestadels sangiovese som långsamt fått mogna på stora ekfat.

2. Gianfranco Mistrorigo

Santa Colombo är ett ambitiöst projekt i Veneto välsignat av kyrkan. Den katolska kyrkan San Fermo har lånat ut sin lilla vingård till eldsjälarna Gianfranco Mistrorigo och Marco Dani. De två vännerna har med biodynamiska metoder väckt nytt liv i den slumrande vingården.


3. Eduard Morell

Eduard Morell har funnits på vår radar i ett par år. Hans smakrika viner präglas av kalkrik jordmån och mikroklimat. Medelhavet ligger bara ett par kilometer från hans småskaliga odling i Tarragona. Vi är glada att äntligen få lägga beslag på det här ambitiösa vinet som Eduard tålmodigt lagrat i den lilla källaren.

4. Carlo La Rocca

Carlo La Rocca är sicilianaren som lever drömmen som vinbonde i södra Rhonedalen. Här har han hittat en liten pärla till vingård i ett landskap som påminner om Sicilien. Hans fruktiga viner tar slut i ett huj. Vi är tacksamma att få följa med på Carlos nya kapitel som vinbonde.


5. Emmanuel Venturi

Här kommer en ny upptäckt från Korsika. Tillsammans med sonen Manu har Jean-Marc Venturi skapat en biodynamisk oas i det bergiga landskapet. För första gången presenterar vi deras smakrika vermentino som odlas bland öns bergstoppar på över två tusen meters höjd.

6. Herbert Zillinger

Den som följt oss ett tag har nog koll på Zillinger i Weinviertel. Här presenterar vi en ny kille med samma efternamn men från grannbyn. Herbert Zillinger lyckas med konststycket att göra den lite anonyma nationaldruvan riktigt intressant. Druvorna kommer från en levande jordmån som vitaliseras med biodynamiska metoder.

Beställ Vinlådan