Sommarens vinlåda

1070:- (6 flaskor)I sommarens låda är det premiär för några nya viner. Som alltid är vinerna ekologiska eller biodynamiska och kommer från småskaliga vinbönder.

Låt oss börja i Frankrike där vi hämtat hem tre röda viner. Det första är ett smakrikt rött från Korsika som är framställd på öns lokala druvor. Det andra röda vinet är en fruktig syrah från en utslocknad vulkan i Ardèche. Det tredje röda vinet är en frisk cabernet franc från kalkrik jordmån i Loire. Det fjärde röda vinet kommer från Slovenien och är ett aptitretande rött från branta terrasser i Brda, på den slovenska sidan av Friulien.

Båda vita vinerna är biodynamiska och kommer i en frisk och mineralrik stil. Den ena kommer från branta vingårdar i norra Rhône och är framställd på de lokala druvorna viognier, marsanne och roussanne. Den andra är en törstsläckande riesling från kalkrik jordmån i Rheinhessen.

1. Équilibre 2021, Domaine Pero Longo (Korsika)

2. Les Aoutres 2022, Domaine Arsac (Ardèche)

3. Glouglou 2021, Domaine des Sables Verts (Loire)

4. Oliver 2022, Hiša Štekar (Goriška Brda)

5. Botan 2022, Domaine Lombard (Norra Rhônedalen)

6. Eisquell Riesling 2022, Weingut Battenfeld-Spanier (Rheinhessen)

Vinbönderna

Det här är eldsjälarna bakom sommarens vinlåda. Hårt arbetande vinbönder som tillämpar ekologiska eller biodynamiska metoder. Vinerna framställs med en liten dos svavel som enda tillsats.


1. Quentin Richarme

De korsikanska vinerna från Quentin Richarme har vi försökt få hem i ett par år. Hans produktion dricks snabbt upp av törstiga sommargäster och därför har det dröjt. Nu var tajmingen rätt och här presenterar vi ett av hans ekologiska viner – på öns lokala druvor – för första gången.

2. Sébastien Arsac

I den natursköna regionen Ardèche har familjen Arsac en lång tradition av polykultur. I den ingår en liten plott syrah som växer på sluttningen av en utslocknad vulkan. Sébastien Arsac sköter vinrankorna med ekologiska metoder. Han får gödsel av gårdens välmående nötkreatur och hjälp av en arbetshäst som försiktigt plöjer den vulkaniska jordmånen.


3. Caroline Meurée & Hervé Malinge

Här kommer en ny årgång av det törstsläckande vinet “glouglou”. Sedan starten har vi följt de unga vinbönderna Caroline Meurée och Hervé Malinge. De fick chansen att ta över en pärla till vingård i Saumur-Champigny. Förra ägarna var två äldre bröder som önskade lämna över till unga arvtagare. Vi kan lugnt konstatera att vingården nu är i goda händer.

4. Jure Štekar

Vinerna från Slovenien är mycket spännande att upptäcka. Här finns en lång vintradition som på grund av kommunismen hamnat i skymundan. Unga vinbonden Jure Štekar arbetar vid gränsen till Italien i branta terrasser med ekologiska metoder och helt utan tillsatser. Här presenterar vi ett av hans mycket levande viner för första gången.


5. Jonathan Alméras

I norra Rhônedalen odlas syrah för nästan hela slanten. Småskaligt odlas här också lokala druvor för vita viner. Ett smakrikt exempel kommer från den unga vinbonden Jonathan Alméras. Han odlar biodynamiskt i den lilla appellationen Brézème – ett nästan bortglömt vinområde.

6. Hans Oliver Spanier

Den mycket seriösa Hans Oliver Spanier är en pionjär för kvalitetsviner i Rheinhessen. Han blev vinbonde redan som tjugotvååring. Under 1990-talet ställde han om familjens vingårdar till ekologiska. Efter att ha stått på väntelistan några år är vi glada att återigen lägga vantarna på Hans Olivers riesling från kalkrika vingårdar..

Beställ Vinlådan