Sommarens vinlåda



Sommarens låda är fylld med några helt nya viner men också några bekanta trotjänare. Som alltid är vinerna ekologiska eller biodynamiska.

Låt oss börja med lådans röda viner som samtliga kommer från Italien. Från klacken har vi tagit hem en mycket småskalig montepulciano som kommer i en pigg och fruktig stil. Det andra röda vinet kommer från världsarvet Val d'Orcia i Toscana och består mestadels av sangiovese som lagrats på stora ekfat. Det tredje röda vinet är en aptitretande refosco från en brant vingård i Friulien.

För första gången i våra lådor har vi med en rosé som svalkar gott under den varma årstiden. Denna “rosato” består helt av barbera och kommer från en liten kalkrik vingård i Umbrien.

De två vita vinerna är i olika stilar. Det ena är en smakrik malvazija som odlats ett stenkast från Adriatiska havet på halvön Istrien i Slovenien. Det andra vita vinet är en frisk weissburgunder från en brant vingård i Steiermark och lagrad på mellanstora ekfat.

1. Big Foot 2022, Petracavallo (Apulien)

2. Libero 2022, Casagori (Toscana)

3. Nostrano 2022, Marco Sara (Friulien)

4. Nasciolo 2023, Cantina Annesanti (Umbrien)

5. Malvazija Pivol 2023, Vina Zaro (Istrien)

6. Sand & Kalk 2022, Herrenhof-Lamprecht (Steiermark)

Vinbönderna

Det här är eldsjälarna bakom sommarens vinlåda. Hårt arbetande vinbönder som tillämpar ekologiska eller biodynamiska metoder. Vinerna framställs med en liten dos svavel som enda tillsats.


1. Vito D’Onghia

I vintras arrangerade vi en minnesvärd vinresa till den italienska klacken Apulien. Regionen må anses fattig, men den är rik på fantastiska råvaror, ljuvlig olivolja och smakrika viner. En av höjdpunkterna var besöket hos den unga vinbonden Vito D’onghia. Han framställer autentiska viner helt utan tillsatser. Ett av hans småskaliga viner finns med i lådan för första gången.

2. Marco Sara

Här kommer ett kärt återseende från Marco Sara. Vi upptäckte hans viner för tio år sedan på en liten naturvinmässa i Verona. De branta och kalkrika vingårdarna i Colli Orientali ger hans viner en sällsynt fräschör. Som tack för troget samarbete har vi fått paxa nästan hela fatet refosco som Marco framställer mycket småskaligt.


3. Matteo Gori

Vi har länge varit nyfikna på vinerna från Matteo Gori. Han odlar småskaligt i världsarvet Val d’Orcia. I samband med höstens vinresa i Toscana fick vi till ett efterlängtat besök. Matteos ambitiösa satsning övertygade och här presenterar vi ett av hans viner för första gången.

4. Francesco Annesanti

Här kommer ett nytt vin från Francesco Annesanti. Den något folkskygga Francesco vågade satsa på familjens lilla vingård i en okänd del av Umbrien. Hans levande viner får tala för sig själva och vi tar tacksamt emot hans “rosato” som framställs mycket småskaligt på druvan barbera. Den totala produktionen är knappt två tusen flaskor.


5. Matej Zaro

Längs Sloveniens korta kustremsa odlar före detta handbollsmålvakten Matej Zaro medelhavsdruvan malvasia. Den ekologiska vingården ligger bara ett stenkast från Adriatiska havet och den pittoreska hamnstaden Izola där familjen har sina rötter sedan år 1348!

6. Gottfried Lamprecht

Varje år tar vi tacksamt emot en allokering av det ambitiösa vinet “sand & kalk” från eldsjälen Gottfried Lamprecht i Steiermark. Det handlar om weissburgunder från en brant ekologisk vingård. I den lilla källaren jäser vinet långsamt på ekfat, ackompanjerat av klassisk musik som Gottfried älskar. Varje årgång är unik, vilket återspeglas i etiketten som förnyas då ett nytt vin lanseras.

Beställ Vinlådan