Vårens vinlåda

1070:- (6 flaskor)I vårens låda får du stifta bekantskap med några nya vinbönder och deras viner. Ett vin från en gammal vän och eldsjäl, som vi följt under många år, finns också i lådan.

Låt oss börja med Frankrike, där har vi hämtat hem två röda viner. Det ena är en gamay i fruktig stil från berget Brouilly i södra Beaujolais. Det andra röda vinet är en pigg cinsault från en småskalig odling i norra delen av Languedoc. Det tredje röda vinet är från Italien – en smakrik syrah odlad med biodynamiska metoder på hög höjd i Toscana. Det fjärde vinet är ett komplext rött från Ronda i Andalusien som lagrats på små ekfat.

De två vita vinerna representerar olika stilar. Det ena är ett skalmacererat vitt från Umbrien som kommer i en fruktig och aromatisk stil. Det andra vita vinet är en frisk riesling från granitrik jordmån i Alsace.

1. La Baraquée 2022, Domaine Les Roches Bleues (Beaujolais)

2. Le Marmot 2022, Domaine La Grange Saint André (Languedoc)

3. Sambrena Syrah 2021, Tenuta la Novella (Toscana)

4. Finca Sanguijuela 2015, Bodegas F. Schatz (Andalusien)

5. Ninfa Del Nera 2022, Cantina Annesanti (Umbrien)

6. Riesling Vieilles Vignes 2022, Domaine Ruhlmann-Dirringer (Alsace)

Vinbönderna

Det här är eldsjälarna bakom vårens vinlåda. Hårt arbetande vinbönder som tillämpar ekologiska eller biodynamiska metoder. Vinerna framställs med en liten dos svavel som enda tillsats.


1. Jonathan Buisson

Jonathan Buisson är en entusiastisk kille några år över trettio. Han var tidigare verksam i Paris med ideella projekt innan han flyttade hem till Beaujolais. Här axlar han svärföräldrarnas branta vingårdar på berget Brouilly med regenerativa metoder, dvs där biologisk mångfald och jordhälsa är i fokus.

2. Olivier Pichon

Livet som vinbonde kan ibland vara riktigt tufft. I våras drabbades Olivier Pichons vingårdar hårt av frosten. Nästan hela hans skörd gick förlorad. Vi är därför extra tacksamma att få med ett av Oliviers sydfranska viner i lådan för allra första gången.


3. Simone Zemella

Chianti Classico klingar nog bekant för de flesta. Vinområdet ligger mitt i Toscana mellan ärkerivalerna Florence i norr och Siena i söder. Däremellan ligger små medeltidsbyar där man odlat på kullarna sedan romartiden. Högt uppe på en kulle ligger Tenuta la Novella. Deras biodynamiska viner är med i lådan för första gången.

4. Friedrich Schatz

Vi har följt den lite egensinniga tysken Friedrich Schatz i många år. Han flyttade till Andalusien som tonåring och hans småskaliga viner har satt Ronda på vinkartan. Som tack för troget samarbete har “Federico” gett oss tillräckligt med flaskor av hans prestigevin, som har samma namn som hans lilla finca.


5. Francesco Annesanti

Vi fick nys om Francesco Annesanti tack vare eldsjälen Pernilla Nilheim. Hon driver den lilla importfirman Vinolio som förgyller svenska vinlistor med fynd från Italien. Den mycket ambitiösa Francesco odlar småskaligt i en avlägsen del av Umbrien. Ett av hans levande viner är med i lådan för första gången.

6. Léo Dirringer

Ett generationsskifte är på gång i den pittoreska vinregionen Alsace. Ett kluster av unga vinbönder tar över föräldrarnas vingårdar. En av dessa är Léo Dirringer. Med stöd av pappa Remy har han ställt om vingården till ekologisk. Här presenterar vi det lilla familjeföretagets riesling för första gången.

Beställ Vinlådan